Norges Hundeskole logo
Tips og råd

Tips og råd

Den første tiden med ny valp

Det å få en valp er både spennende og krevende. For valpen kan det være skummelt og stressende å forlate alt den kjenner for å bli del av en ny familie.Her er noen tips og forslag for å gjøre den første tiden med valp så trygg og fin som mulig.

 

Hvor gammel er valpen når den kan hentes?

Et bilde som inneholder Hunderase, kjæledyr, innendørs, hundAutomatisk generert beskrivelseDen ideelle tiden å hente hjem en valp er når valpen er mellom 8 til 10 uker. Noen oppdrettere og hundetrenere mener at jo nærmere 10 uker, jo bedre. I denne alderen er valpen normalt avvent fra moren og har lært grunnleggende sosiale ferdigheter av moren og resten av kullet. Slike ferdigheter kan eksempelvis være bitekontroll. Ved å fjerne valpen for tidlig fra moren kan valpen miste viktig læring og utvikling.

 

Hvordan gjøre det første døgnet best mulig for valpen

Det er best å ta valpen hjem når du har noen dager fri til å ta vare på den. De første dagene i et nytt hjem kan være overveldende for en valp, så det å ha ro rundt seg i starten kan være til stor hjelp. Det kan være lurt å vente med så mye besøk de første dagene, så valpen får god tid til å bli kjent med dere i den nærmeste familien. Hent gjerne valpen på morgenen, så den får en hel dag til å bli trygg i sitt nye hjem før sengetid.

 

Forberedelser før du henter valpen

God forberedelse er nøkkelen til en enkel overgang for både deg og valpen.

 

Spør gjerne oppdretteren relevante spørsmål om valpens atferd, helse, fôringsrutiner og sosiale erfaringer.

 

Eksempel på spørsmål til oppdretter:

  • - Om valpen er av den forsiktige typen, eller om den er frempå av seg?
  • - Om den er redd for noe spesielt?
  • - Om den har opplevd noe som du som eier bør være klar over?
  • - Spiser den mye eller lite?
  • - Hvor ofte har den fått mat?
  • - Er det noe valpen liker spesielt godt?

 

Husk også å ta med deg et bånd, halsbånd, et teppe eller leketøy som lukter som moren, en flaske vann og en skål, godbiter, hundeposer, rengjøringsutstyr og et bur eller godkjent hundesele for bilen hvis du skal transportere valpen i bil.

 

Reisen hjem med valpen

Reisen hjem kan være en skremmende opplevelse for valpen. Mange valper er redde i bil i starten, så fokuser på å trygge valpen og være avslappet selv. Ha gjerne med en sjåfør, så kan du trygge valpen. Pass på at du har fått med deg alle papirer og at du har fått svar på alt du lurte på før du forlater oppdretteren.

 

 

Et bilde som inneholder person, Hunderase, kjæledyr, pattedyrAutomatisk generert beskrivelseDen første tiden med valp hjemme

Valpens første dager og uker med deg og din familie vil påvirke hvordan den tilpasser seg sitt nye hjem og dens fremtidige utvikling. En valp har behov for opptil 20 timer søvn per døgn, så legg til rette for hvile.

Tilbring mye tid med valpen. Lek med den, og oppmuntre til positiv adferd ved å belønne valpen når den gjør noe vi vil den skal repetere/fortsette med.


Allerede her kan man begynne med opplæring ved å legge til kommandoer når valpen gjør noe vi vil den skal fortsette med.

For eksempel:

Ros valpen med en glad og lys stemme når valpen går pent i båndet uten å trekke eller valpen søker øyekontakt på tur. Belønn med en godbit hver gang den gjør dette. Selv om det skjer en læring her, så er det valpen som tilbyr adferden, og ikke vi som krever den, vi gir positiv forsterkning.

 

Å lære valpen å være alene

Det er viktig å lære valpen å være alene, da hunder er flokkdyr som trives best når de er sammen med familien sin. Gradvis trening og tålmodighet vil være nøkkelen til suksess i denne læringsprosessen. Den første tiden er det viktig at valpen er trygg og har noen hos seg, men man kan gradvis øve på å gå ut korte øyeblikk - kanskje bare et par minutter i starten.

 

 

Et bilde som inneholder kjæledyr, pattedyr, sko, personAutomatisk generert beskrivelse

Rutiner for valpen

Det er viktig å etablere gode rutiner for å hjelpe valpen til å føle seg trygg. Forutsigbarhet er nøkkelen til en slik trygghet. Bestem tidspunkter for måltider, toalettpauser, lek, trening og sovetid.

 

Den første tiden bør valpen alltid tas ut rett etter den har spist, sovet eller lekt for å gå på do.

For å forsikre deg om at valpen ikke gjør fra seg inne før du rekker å ta den ut, løft gjerne valpen opp slik at den ikke rekker å sette seg ned for å gå på do inne.

Hvis uhellet likevel skjer, så vasker rent og gjør ikke noe nummer ut av det. Det skal ikke være gøy å leke med tørkepapir eller vaskeklut. Å gjøre fra seg inne skal ikke assosieres med lek og moro.

Valpen trenger å føle seg trygg og uten for mye forstyrrelser når den skal på do ute, og vil ofte gå på do nærme hjemmet.

 

Valpeleker

Når du leker med valpen, bruk leker og ikke la valpen bruke armen din som en dra-leke.

Prøver den på dette, avslutt leken, snu deg bort og finn frem en egnet leke som en erstatning.

Husk at valper trenger mye søvn, så pass på at valpen har et trygt og rolig sted å sove, og at den får være i fred når den sover.

 

Helsekontroll og vaksiner

Sørg for at du tar valpen til en veterinær for en helsekontroll kort tid etter at du har tatt den med hjem. Veterinæren vil sjekke at alt er bra med valpen og vil også gi råd om vaksinasjonsplanen.

 

Det er også viktig for fremtidige besøk hos dyrlegen at man begynner tidlig å besøke veterinæren og at disse besøkene oppleves som positive for valpen.

 

Sosialisering og trening

Sosialisering er en viktig del av valpens utvikling, så prøv å introdusere valpen for nye mennesker, dyr, steder, lyder og opplevelser tidlig.

 

Husk å gjøre introduksjonen gradvis og på en positiv måte for å forhindre at valpen blir redd.

Tidlig trening i form av valpekurs, eller en-til-en-trening med en profesjonell hundetrener er noe som bør prioriteres høyt. Dette gir valpen en fin og trygg start.

 

 

Et bilde som inneholder utendørs, person, klær, snøAutomatisk generert beskrivelseForpliktelser som hundeeier

Å gå til anskaffelse av en valp er en stor forpliktelse. Husk at hunden vil kreve flere turer om dagen, jevn oppfølging hos veterinær og ikke minst mye kos og tid sammen.

 

Du bør blant annet sette deg litt inn i lovverk, hundeloven og dyrevelferdsloven, og ikke minst hvilke behov hunderasen du har valgt. Er den disponert for helseplager eller krever den spesielt pelsstell?

Hvor mye aktivitet både fysisk og mentalt valpen/hunden trenger kan variere blant rasene, men alle hunder trenger blandet aktivitet hver dag, og være utendørs på tur minimum 3 ganger pr dag.

 

Men med riktig forberedelse og ved å følge disse tipsene, vil du kunne gi valpen din en fantastisk start på livet og skape et livslangt bånd mellom deg som eier, familien forøvrig og ditt nye familiemedlem.

 

Lykke til med valp!