Norges Hundeskole logo
Sånn takler du valpebiting

Sånn takler du valpebiting

Sånn takler du valpebiting

Gruer du deg til kvelden og valpens elleville bite-raptus før leggetid? Sylskarpe valpetenner kan gjøre skade, og det er lurt å møte adferden på en måte som gjør at valpen gradvis slutter – og ikke tar med seg bitevanen som voksen hund.

Hvorfor biter valpen?

Valper biter av flere grunner. Først og fremst er biting en måte for valper å utforske verden rundt seg på. Akkurat som babyer bruker munnen til å utforske, gjør også valper det.

Et bilde som inneholder Hunderase, pattedyr, gress, utendørsAutomatisk generert beskrivelse

Ved valpens tannfelling kan bitebehovet bli ekstra stort, og være en måte for valpen å redusere kløe og ubehag i munnen.

 

Valpebiting er en viktig del av lek og sosialisering med andre hunder, og en måte for dem å lære å kommunisere og etablere hierarki.

 


Hvordan håndtere valpebiting?

Det første trinnet er å veilede valpen til hva den kan og ikke kan bite på.

 

Tilby valpen leker som er laget for å tåle valpebitt, og når valpen begynner å bite på noe den ikke skal, som en sko eller et møbel, bytt det ut med en godkjent leke.

 

Det er også viktig å bruke positiv forsterkning.

 

Hvis valpen biter deg, stopp leken og si «au» med en høy, skarp tone for å etterligne den lyden en annen valp ville laget hvis den ble bitt for hardt. Snu deg unna og avslutt leken. Når valpen stopper å bite, ros og belønn den med godbiter eller en leke.

 

Men det er en ting du ikke bør gjøre.

 

Du bør aldri straffe valpen når den biter, da dette kan skape frykt og mistillit. I stedet er det lurt å konsentrere seg om å omadressere og forsterke den ønskede atferden.

Et bilde som inneholder Hunderase, hund, pattedyr, kjæledyrAutomatisk generert beskrivelse

Unormal adferd

Biting også kan være en måte for valpen å uttrykke kjedsomhet, stress eller for mye oppdemmet energi på.

 

Sørg for at valpen din får nok mental stimulering gjennom lek, trening, og miljøberikelse. En aktiv valp er en glad valp, og en glad valp er mindre tilbøyelig å ty til destruktiv atferd.

 

Det er også verdt å merke seg at omfattende, intens, eller aggressiv biting kan være tegn på underliggende helseproblemer eller angst. Hvis du er bekymret for valpens biting, er det alltid en god idé å konsultere en veterinær eller profesjonell hundeinstruktør.

 

Tre viktige elementer for å fjerne uønsket biting – oppdragelse, tålmodighet og valpekurs

Valpebiting er en naturlig del av valpens vekst og utvikling, og med riktig veiledning og tålmodighet, vil valpen din lære å moderere sin biting, og bli en veloppdragen voksen hund.

Et bilde som inneholder Hunderase, kjæledyr, gulv, hundAutomatisk generert beskrivelse

Tålmodighet er en viktig nøkkel i denne prosessen.

 

Husk at valpetiden er en kritisk læringsperiode for din valp - det du lærer bort nå, vil følge hunden hele livet.

 

For å få videre hjelp i denne prosessen, vurder å ta et valpekurs eller veiledning med hundeinstruktør. Her kan profesjonelle trenere gi deg verdifulle råd og teknikker for å håndtere valpebiting på en effektiv måte.