Norges Hundeskole logo
Tips og råd

Tips og råd

Det å få en valp er både spennende og krevende. For valpen kan det være skummelt og stressende å forlate alt den kjenner for å bli del av en ny familie. Her er noen tips og forslag for å gjøre den første tiden med valp så trygg og fin som mulig. Hvor gammel er valpen når den kan hentes? Den ideelle tiden å hente hjem en valp er når valpen er mellom 8 til 10 uker. Noen oppdrettere og hundetrenere mener at jo nærmere 10 uker, jo bedre. I denne alderen er valpen normalt avvent fra moren og har lært grunnleggende sosiale ferdigheter av moren og resten av kullet. Slike ferdigheter kan eksempelvis være bitekontroll. Ved å fjerne valpen for tidlig fra moren kan valpen miste viktig læring og utvikling.

Gruer du deg til kvelden og valpens elleville bite-raptus før leggetid? Sylskarpe valpetenner kan gjøre skade, og det er lurt å møte adferden på en måte som gjør at valpen gradvis slutter – og ikke tar med seg bitevanen som voksen hund.

Gjør valpen trygg på fyrverkeri Feiringen av nyttår forbindes med glede og forventning, men kan bli skremmende og stressende for hunden. Lyden av fyrverkeri og fest kan skape stress og angst hos valper som ikke er vant til lydene og lysglimt. Her får du noen tips som kan gjøre nyttårsfeiringen med hund mindre stressende og mer lystbetont.